Titel: Historier om tjuvskytte.

Meddelare: Smed, jägare August Lind  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

En Hans Lidzell och jag var på älgjakt borta vid Vallsjön invid Vålåsen. Och vi stod i av tusiken, fast försiktiga va vi ju för det var ju olovlig tid. Så fick hunden upp älg och det bar iväg neråt sjön, och mycket riktigt kom en stor hinhåles tolvårstjur sättandes. Jag var kvick och säker att skjuta på den tiden och jag hade ögonen i behåll också, så jag lade an och klämde till på bästa stället - bakom bogen - och älgen stupade över ända, men reste sig och ut i sjön. Jag hade nog klippt till honom en gång till om jag hade vågat, men skogvaktaren Norman kunde vara inom håll och ha hört skottet och komma och ställa till rabalder. Så vi opp till Vålåsen och fick tag i en båt och i väg ut och letade honom. Och mycket riktigt fann vi igen honom, för det var inte långt till Vålåsen varför vi inte länge hade varit borta. Och som jag hade yxan med mig, så var ju älgen snart expedierad. I alla fall. Vi började fundera hur vi skulle få hem den. Men hur vi funderade, så kom vi överens att frakta den till Vålåsen och gömma den hos käringen där - om hon bara fick en bit av honom så skulle hon nog hålla käften. Och det gjorde vi. Och käringen nekade inte ta emot den, och dagen därpå skulle vi börja att bära därifrån honom.

I alla fall. Vi tog med oss några småbitar, sedan vi hade bogserat älgen tll båthuset vid Vålåsen och gjort upp den, och så gick vi raka vägen hem. Tidigt dagen därpå gick vi till Vålåsen för att frakta hem en köttbörda. Men då vi kom till båthuset var det tomt. Vi blev ju långa i synen förstås, men gick in till käringen och frågade henne efter älgen. "Hå, älgen?, sa hon, en sån där skitbit var väl ingenting, - den har jag ätit upp, så ta´n in kasen!", sa hon och slog igen dörren, det fördömda syndastraffet. Och vad skulle vi göra? Då vi hade svurit i från oss, fick vi nog gå vägen hem till Boda med mesarna våra utan kött. Så den gången blev vi lurade, - men det är också själva fan att möta kvinnfolk på jakt.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.